Arbetsområden

Årskurs 1 :

  • Orientering: Vi går igenom grunderna i orientering. Syftet är att barnen ska få en grundläggande förståelse för betydelsen. Målet är att barnen ska träna upp sin kartförståelse genom att exempelvis rita egna kartor. Det mer praktiska arbetet kommer att göras i form av en enklare bildorientering på skolgården samt en enklare orientering i idrottshallen.
  • Lekar: Vi leker olika typer av boll- samarbets- och redskapslekar med fokus på att träna barnens förmåga att följa regler, träna turtagning samt sina grovmotoriska färdigheter.

  • Rytm & Rörelse: I detta arbetsområde ligger fokus på att utveckla rytmkänslan, förmågan att röra sig i takt till musiken. Vi kommer under våren att arbeta med ett vårtema där barnen får lära sig att tolka typiska tecken för just våren med hjälp av sina egna kroppar. Dessutom kommer vi blandannat att testa dansspelet Just dance som en mjukstart för de förkoreograferade danser de kommer möta under senare årskurser.

  • Motorikträning: En av de viktigaste arbetsområdena under årskurs 1 är motorikträning. Här ligger fokus på att utveckla de olika formerna genom exempelvis hinderbanor, stationsträning och motorikbetonad lek.

  • Hälsa & Livsstil: Här har vi ett nytt arbetsområde som barnen inte mött tidigare. Här ligger fokus på att förstå hur den egna hälsan påverkas av de val vi gör i livet. I årskurs 1 handlar det mycket om att förstå hur olika känslor hänger ihop med de val vi gör, hur man är en bra lagkompis, hur vi påverkas av vad vi äter samt hygien.

  • Wild kids: Inspirerat av tv-programmet med samma namn har jag valt att utveckla detta arbetsområde. Här ligger fokus på samarbete, problemlösning samt grovmotorisk utveckling under lekfulla former utomhus.

  • Friidrott: Fokus under årskurs 1 ligger på tre olika kastgrenar med syfte att främja den motoriska utvecklingen. Vi testar kast med liten boll, spjut samt kulstötning. Vi testar även löp- och hoppgrenar.

  • Friluftsliv: Målet med undervisningen i ämnet Idrott & Hälsa är att barnen ska ha fått prova på friluftslivsaktiviteter vid under både vinter och antingen höst eller vår. Under årskurs 1 introducerar vi allemansrätten med hjälp av sagan om Sara och Ali som under sitt äventyr möter Allemansråttan som beskriver för barnen vad man får och inte får göra i naturen. Dessutom testar vi att baka bröd i skogen, går igenom hur man gör eld samt hur man klär sig och hur man hanterar en täljkniv.

Årskurs 3 :

Orientering: Under årskurs 3 arbetar vi vidare med den gröna nivån. I årskurs tre tar vi det ytterligare ett steg då vi även introducerar några av de enklaste karttecknen med syfte att eleverna ska utveckla en grundläggande förståelse för hur man, genom att känna till dessa förenklade tecken och i kombination med färgerna på kartan, kan läsa av kartan och använda sig av den för att hitta rätt ute i naturen. Det praktiska arbetet sker i form av en skolgårdsorientering där bilderna har ersatts av en enkel orienteringskarta.


Lekar: Vi fortsätter leka olika typer av boll- samarbets- och redskapslekar med fokus på att träna barnens förmåga att följa regler, träna turtagning samt sina grovmotoriska färdigheter.

Rytm & Rörelse: Mycket av undervisningen i ämnet Rytm & Rörelse handlar om att barnen ska känna sig säkra i det här med takt och rytm. Genom lekar, övningar och enkla danser ska barnen träna denna förmåga. Vi kommer arbeta temabaserat, spela dansspelet Just Dance samt jobba med enkla rörelsekedjor där eleverna själva får bidra med det kreativa skapandet.

Motorikträning: En av de viktigaste arbetsområdena under årskurs 2, precis som i årskurs 1, är motorikträning. Här ligger fokus på att utveckla de olika formerna genom exempelvis hinderbanor, stationsträning och motorikbetonad lek.

Hälsa & Livsstil: Här har vi ett nytt arbetsområde som barnen inte mött tidigare. Här ligger fokus på att förstå hur den egna hälsan påverkas av de val vi gör i livet. I årskurs 2 handlar det mycket om att förstå betydelsen av att röra på sig. Hur hänger rörelse ihop med fysiskt och psykiskt välbefinnande?

Wild kids: Inspirerat av tv-programmet med samma namn har jag valt att utveckla detta arbetsområde. Här ligger fokus på samarbete, problemlösning samt grovmotorisk utveckling under lekfulla former utomhus.

Friidrott: Fokus under årskurs 2 ligger på tre olika kastgrenar med syfte att främja den motoriska utvecklingen. Vi testar kast med liten boll, spjut samt kulstötning. Vi testar även löp- och hoppgrenar där vi blandannat introducerar höjdhopp.

Friluftsliv: Målet med undervisningen i ämnet Idrott & Hälsa är att barnen ska ha fått prova på friluftslivsaktiviteter vid under både vinter och antingen höst eller vår. Under årskurs 2 fortsätter vi vårt arbete med allemansrätten och då utifrån ett material som heter "Det lilla örnäventyret" som är en direkt fortsättning på "Sara, Ali och Allemansråttan" som vi arbetade med under årskurs 1.

Cirkus: Ett av de större arbetsområdena vi jobbar med under årskurs 2 är cirkus. Här ligger fokus på att eleverna, förutom att utveckla sina motoriska färdigheter under lustfyllda former, även ska stärka sig i sin mentala resa och våga uppträda med kroppen som redskap. Här får barnen välja utifrån en rad former av cirkusnummer för att sedan i små grupper, eller enskilt sätta ihop ett cirkusnummer. Därefter sätts allt ihop till en föreställning där hela klassen medverkar.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång