Puls & Inlärning

Att fysisk aktivitet påverkar barns inlärning positivt har visat sig i ett flertalet studier runt om i världen. I Sverige genomfördes en av de mest omfattande studierna på området i slutet av 90-talet. Studien som kom att få namnet "Bunkeflostudien" undersökte huruvida daglig fysisk aktivitet påverkar barns studieresultat.

Genom att använda sig av pulsbaserad träning har forskare kunnat påvisa goda resultat för studieresultat i framförallt matematik. Anledningarna till varför det är så är många. Först och främst handlar det om att fysisk aktivitet bidrar till att skapa nya celler i hjärnans frontallob. Genom att producera fler celler byggs grunden för en ökad kognitiv förmåga. Genom att sedan utmana eleven med utmanande matematisk problemlösning bildar man nya kopplingar mellan dessa nya celler. Dessutom har det visat sig att bristen av ett protein (BDNF) som endast frigörs av fysisk aktivitet leder till en försämrad förmåga att tillgodogöra sig ny information. Genom att röra på oss regelbundet kan vi alltså motverka att en brist uppstår.

Med detta i bakhuvudet försöker jag planera undervisningen för eleverna här på Näktergalen. Tanken är att barnen ska bli medvetna om hur fysisk aktivitet kan påverka oss på flera olika plan. Både fysiskt, psykiskt och socialt. Tanken är att varje enskilt pass ska innehålla någon form av pulshöjande aktivitet under minst 30 minuter.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång